MAGYAR LOWRIDER KLUB
A Lowrider tőrténete:
Sokaknak csak ez jut eszébe : gengszter , fegyverek, gettó..Akik igazán ismerik ezt a stílust , azok tudják , hogy az autóépítés, a hiphop, a latin érzés csúcsa. Úgy is mondhatjuk ez a
stílus a Luxus a freestylok között. Természetesen elismerjük , hogy mérhetetlen szabadságra törekszünk , mint a ’60-as években
a ‘Szelíd Motorosok’. Szeretjük az utcai játékokat , a latin zenét, a jó verdákat , a mérhetetlen függetlenséget ..és persze a csinos Hölgyeket.
Nézzük meg, hogyan is alakúlt ki ez a modern ‘ Salvador Dali ‘ stílus
A lowrider (néha low rider): az autót vagy egyéb járművet úgy módosítják, hogy a hasmagasság kisebb, mint a tervezési specifikáció. Ez megvalósíthatókissebb átmérőjű gumiabroncsokkal , amelynek külső átmérője kisebb, mint a gyárilag meghatározott. Természetesen ennél sokkal nagyobb módosításokat hajtanak végre a járműveken:különleges művészi fényezéssel dobják fel , megváltoztathatják a jármű teljesítményét,a jármű aerodinamikai tulajdonságait, csökkentik a súlypontot , megváltoztatják a tényleges áttételi viszonyt a hajtásláncra vonatkozóan, stb..
A “lowrider” stílusa útalhat a jármű tulajdonosának hobbiára, életére.
A Lowrider egy testreszabott autó, eredetileg a mexikói amerikaiak kezdték el építeni az első darabokat Dél-Kaliforniában. Sok Lowridernek van módosított hidraulikus felfüggesztési rendszere, azért, hogy az utazás közben megváltoztathassák a jármű magasságát a flip kapcsolóval. Lowriderek általánosan klasszikus autók ,az 1950-es években gyártott amerikai autók voltak az első darabok. Azonban nagy számban akadnak ma már az 1940-es és 2000-es évek közötti modellek is .
A szubkultúra
A koncepció először a háború után alakult ki ,fellendülés a 50-es években kezdődött . Kezdetben néhány fiatal homokzsákokat pakolt a csomagtartóba, hogy személyre szabott autója legyen, az íly módon leűltetett autóval. Ez a módszer persze körűlményes és elavúlt lett.. A cél az volt, hogy a Lowriderek cruise-ing ( azaz lassú utcai közlekedés) mellett lehető leglassabbantudjanak fel-le mozogni. Innen a mottó : ‘alacsony és lassú” .Az autók fényezése,művészi festményei egyértelműen mutatják az ellenszenvet a globális világi gondólkodás módjával és írányával szemben. Eleinte a ‘Törvény ‘ oldalán állók igyekeztek megszüntetni ezt a stílust. A California-i Vehicle Code 1958 január elsejétől lehetővé tette, hogy illegális az autókat úgy módosítsák, hogy bármely része alacsonyabb lehet , mint a felni alsó pereme, illetve a festészet már nem volt tíltva,

1959-ben Ron Aguirre kifejlesztett egy – megkerülve a törvényt- hidraulikus Pesco szivattyút és szelepeket, amely lehetővé tette az autók számára, hogy módosítsák a hasmagasságot egy mozdulattal egy kapcsolóval. 1958-ban egy Chevy Impalán létrehozott egy X-alakú keretet, amely tökéletesen alkalmas lett a hidraulikus ültetésre. 1960 és 1975 között létrehozott egy kifinomult GM X-keretet, valamint egy hidraulikus festékszóró technikát, hogy megteremtse a modern lowrider stílust.
Ma, a lowrider sok színűséget jelent , különböző kultúrákat képvisel , azonban továbbra is fontos része a Chicano történelem.

A nyár a legnépszerűbb szezon a Lowriderhez , az időjárás sokszor arra ösztönzi a tulajdonost , hogy használja a járművét. Néhány lowrider klubmár heti összejöveteleket tart nyaranta, ahol a tulajdonosok és barátatok barbecue-znak majd cirkának l egyet , sötétedés után. A Lowriderek gyakori résztvevői a különböző közúti és a nem közúti eseményeknek – vizes póló / bikini versenyek és a hop és dance versenyek, hidraulikus jumping Lowrider versenyek ,ahol a versenyzők egymás ellen küzdenek autóikkal , hogy ki tud a legmagasabbra ugrani autójával . Számos magazin beszámól az összejövetelekről.

1964 Chevrolet Impala a legideálisabb
A 1964 -es Chevy Impala keménytetős vagy kabrió változata az egyik legnépszerűbb Lowrider,(1958-1966 Impala). Bár az 1961-1966 Chevrolet Impala keresett autó a gyűjtők körében,mégis sokan megelégednek ezekkel a típusokkal :1978-1988 GM -ek (amely magában foglalja a Chevrolet Monte Carlo , Buick Regal , Oldsmobile Cutlass Supreme , és Pontiac Grand Prix ). Egyes országokban más autókat is átépítenek , mint a Vanguard , Volvo PV544 , Morris , léghűtéses VW Beetle , Ford Zodiac , Vauxhall Victor és Vauxhall Cresta ..
Hidraulika
Sok Lowriderre jellemző egyedi hidraulikus felfüggesztés, amely lehetővé teszi hogy a vezető megváltoztassa a hasmagasságot tetszés szerint. Eleinte repülőgép szivattyúkat, szelepeket és tömlőket használtak. A hidraulikus szivattyúk száma általában 2-4.Ezekkel tetszőleges kombinációban mozgatható a gépjármű.. Ezeket a szivattyúkat több akkumulátor hajtja . A hidraulika mozgási sebessége az akumlátorok teljesítményétől függ ami lehet 12 VDC -120 VDC.
Az 1970-es évekbenfejlesztették ki az a hidraulikát,mellyel az autókat teljesen le lehetett és lehet ültetni a földre.
Díszítés
Festék, neon vagy LED-es lámpák, króm vagy arany ,kozmetikai tükör, utángyártott kormánykerék -chain-link -, fuzzy kocka, forgó ülések, amelyek lehetővé teszik a könnyebb és elegánsabb bel – és kiszállást az autóból.
Hifi terén ma már megtalálható bármely kombináció, a mobil elektronikus audio és video eszközök ,a hangos audio rendszerek, erősítők és mélynyomók ​​(közkeletű nevén “subs” és a “mélynyomó”),eltúlzott basszussal . Miniatűr TV képernyők beágyazva a fejtámlákba igen népszerű, a kapcsolódó eszközök között megtalálható a DVD-lejátszó és újabban a vezeték nélküli játékkonzolok.

One thought on “Csatlakozz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.